piątek, 26 września 2014

Hamburger z wątróbki polany sosem musztardowym

Miałam ochotę na wątróbkę z cebulką, a że najbardziej lubię ją jeść z pieczywem, postanowiłam zrobić sobie pysznego chrupiącego burgera z pysznym sosem musztardowym z odrobiną ziół. 
Wątróbka drobiowa rozpływała się w ustach i była bardzo soczysta.
 Do tego ogórek konserwowy lub kiszony, nie ma lepszego połączenia, kwaśny ogórek dobrze kontrastuję przy wątróbce.
Polecam to połączenie.
W prostocie siła :)


Składniki:
2 bułki
sałata
ogórek konserwowy
2 duże cebule
7 wątróbek drobiowych
mąka
sól,pieprz
masło

Sos:
3 płaskie łyżki majonezu
1 płaska łyżka musztardy
pieprz
1 łyżka posiekanego  tymianku
1 łyżeczka posiekanego rozmarynu


Wykonanie:
Wątróbkę przyprawiamy, obtaczamy w mące i smażymy na maśle z obu stron. Dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy do miękkości, jeśli jest potrzeba możemy podlać wodą.
Sos: majonez mieszamy z musztardą, pieprzem i ziołami. Wstawiamy do lodówki.
Bułki podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 120C.


Gotowe bułki kroimy na pół. Spód smarujemy sosem musztardowym, kładziemy sałatę, wątróbkę, cebulkę, ogórek i polewamy naszym sosem. Przykrywamy drugą połówką i Gotowe.


Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Domowy jest zdrowy :)

    Zapraszam do udziału w kanapkowej akcji :) Zainspirujmy innych :)

    OdpowiedzUsuń