wtorek, 2 września 2014

Polędwiczki w sosie kurkowym z plackami ziemniaczanymi


Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe
rozmaryn
papryka słodka mielona
 sól morska
oliwa
pieprz świeżo zmielony
500g kurki
100ml białego wytrawnego wina
koperek
łyżka masła
jogurt bałkański
ziemniaki 
1 jajko
mąka pszenna
1 cebula


Wykonanie:
Polędwiczki kroimy na 2cm kawałki, doprawiamy odrobiną soli, pieprzu, papryki mielonej i siekanym rozmarynem, zalewamy oliwą i marynujemy przez 3 godziny. Po tym czasie smażymy na dużym ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony. Następnie ściągamy z ognia, przykrywamy folią i odstawiamy.


Kurki podsmażamy na odrobinie masła. Chwile smażymy, następnie podlewamy 100ml wytrawnego białego wina, czekamy, aż alkohol odparuję. Doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy obficie posiekanym koperkiem mieszamy i chwile dusimy.


Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce, doprawiamy solą, pieprzem, ścieramy cebulę, dodajemy jajko, wszystko dokładnie mieszamy. Wsypujemy 2-3 łyżki maki pszennej(na 1 kg ziemniaków). Mieszamy. Następnie smażymy na oliwie z obu stron,aż się zrumienią i będą chrupkie.Podajemy z greckim jogurtem, polędwiczkami i kurkami. Gotowe.


Smacznego!!!

1 komentarz: