niedziela, 26 stycznia 2014

Ricciarelli - toskańskie ciasteczka



Ricciarelli są to migdałowe ciasteczka pochodzące z Sieny w  Toskanii.
Są przeważnie spożywane w Boże Narodzenie, ale ja je robię wtedy, kiedy mam ochotę ;)
Bardzo szybko i łatwo można je zrobić samemu w domu ,w środku powinny być miękkie, jeśli ktoś lubi chrupiące, wystarczy je dłużej piec.
Moim marzeniem jest podróż autem do Toskanii i takową mamy w planach, oczywiście z rowerami.
Póki co, zadowalam się moją małą Toskanią w domu :P

Składniki:
300g migdałów
200g cukru pudru
2 białka
1 łyżeczka cukru z wanilią
skórka otarta z pomarańczy lub cytryny
aromat migdałowy
(dałam Amaretto :P )

Wykonanie:
Białka ubić na sztywna pianę wsypuję zmielone migdały z cukrem i skórką otarta z cytrusa.
Wyrabiam ciasto,wyrabiam na dobrze posypanym cukrem pudrem blacie,wycinam ciasteczka.
Piec w 120C max: 15 minut ,w zależności od wielkości ciastek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz