czwartek, 30 stycznia 2014

Jarmuż z pikantną zieloną fasolą i parmezanem

Jarmuż
Jest 10 powodów dla których warto jeść to zielone warzywo.
Filiżanka jarmuży zawiera więcej witaminy C niż wynosi dzienna dawka.
Jest bogatym źródłem witaminy A.
Jedząc go przyswajamy wapń i żelazo.
Przekracza dzienne zapotrzebowanie witaminy K.
Jest ważnym źródłem potasu,miedzi i manganu.
W testach wykazuje działania antyrakowe.
Pozwala unormować poziom cukru we krwi.
  Japończycy robią z niego Aoiru. Ten sok słynie z okropnego smaku, ale cieszy się opinią remedium na wiele współczesnych chorób. Nie jest lekiem, ale suplementem diety wspomagającym leczenie.
  Zalicza się do tych, nielicznych roślin, którym nie szkodzi, a wręcz pomaga mróz. Po przemrożeniu zdecydowanie zyskuje na smaku.
 Jest łatwy do przyrządzenia. Można go gotować, piec, smażyć. Jest wartościowym dodatkiem do zup i samodzielną potrawą.

Składniki:
3 łyżki oliwy z oliwek
pieczarki(ok.14 małych pieczarek)
 2 duże garści fasolki szparagowej
3 marchewki
cebula
2 łyżeczki soli morskiej
pół łyżeczki zmielonego pieprzu
1/4 szklanki białego wina
1/2 łyżeczki płatków chili
średni jarmuż
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki drobno startego parmezanu
 

Wykonanie:
 Rozgrzej oliwę na dużej patelni,dodaj cebulę i smaż,aż się ze szkli ok 4 minuty.
Dodaj pokrojone grzyby,fasolkę szparagową pokrojoną na małe kawałki, marchew w słupki ,sól , pieprz i duś przez 2 minuty.Dodaj wino i dalej duś,aż warzywa będą lekko miękkie,nie rozgotowane.Dodaj płatki chili i jarmuż,dalej gotuj ,aż kapusta zwiędnie, następnie dodaj sok z cytryny.Gotuj pod przykryciem przez 5-8minut.Podawaj od razu z posypanym parmezanem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz