niedziela, 26 stycznia 2014

Jabłka z kruszonką


Kocham oglądać kulinarne programy ,jednym z nich jest program 
"Street Feasts" . Prowadzącym jest  ceniony, brytyjski ekspert sztuki kulinarnej, Andy Bates.
Specjalizuje się w kuchni "ulicznej" w tak zwanym szybkim jedzeniu, ale w zdrowym wydaniu ;)
Ten przepis pochodzi z tego programu, jest pyszny i lekki,  nie mogłam się oprzeć i dodałam trochę kalorii, czyli bitą śmietanę :P

Składniki:
4 duże jabłka  
(u mnie szare renety)
50 g cukru 
(dałam dwie płaskie łyżki cukru brązowego,ponieważ kruszonka ma dość cukru,jabłka nie muszą)
1 laska wanilii 
łyżka wody
garść malin
(maliny zastąpiłam jagodami mrożonymi)
150g mąki razowej
100g płatków owsianych
100g margaryny
(u mnie masło)
60 g cukru trzcinowego
(oczywiście u mnie troszkę mniej)
śmietanka 30% - 36%

Wykonanie:
Obierz jabłka i pokrój na ćwiartki,wymieszaj w misce jabłka z cukrem dodaj wodę i ziarna z laski wanilii.
Gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
Mąkę i płatki owsiane wymieszać w misce,dodać pokrojone w kostkę masło i cukier,wyrabiać palcami aż powstanie kruszonka.
Jabłka włożyć do naczynia żaroodpornego, na to wyłożyć kruszonkę i lekko ją przycisnąć do jabłek
Piec w 190C przez 20 minut aż kruszonka się zrumieni.
Podawać na ciepło z lodami,albo jak u mnie w zimowy wieczór z bita smietaną i jagodami.
:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz