poniedziałek, 27 stycznia 2014

Kluski z sera ricotta z sosem pomidorowo-tymiankowym


 Jeden z ulubionych przepisów Gennara Contaldo. Jest to Włoski kucharz
na którym się wzoruję ;)
Ten przepis wyniósł z domu. Te małe kluseczki,przygotowywane z kilku podstawowych produktów z włoskiej spiżarni,są tradycyjne robione w rodzinnej wiosce Gennara, Minori w święto jej patrona.
Te dania sa serwowane w najlepszych lokalnych restauracjach,dzięki czemu nie tylko rodowici mieszkańcy,ale również turyści mogą cieszyć się przepyszną potrawą.

Porcja dla 4 osób

Składniki:
200g mąki pszennej 
np luksusowej
220g sera ricotta
3 żółtka
20 g parmezanu
szczypta świeżo startej gałki muszkatałowej
sól i świeżo zmielony pieprz

Sos:
700g pomidorów z puszki krojonych
kilka listków bazyli
(dałam świeżego tymianku)
6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine 
3 ząbki czosnku,pokrojone w grube plasterki

Wykonanie:
W dużej misce wymieszać mąkę, ser ricotta, żółtka, parmezan, gałkę muszkatałowa 
oraz szczyptę soli i pieprz .
Otrzymasz miękkie i wilgotne ciasto. Wyłóż je na blat posypaną mąką i zagniataj 3 - 5 minut. 
Uformuj z niego dłońmi podłużny wałek, po czym pokrój pod kątem prostym w romby długości 2cm.
W dużym garnku zagotuj lekko osolona wodę i wrzuć do niej kluski.
Poczekaj aż wypłyną na wierzch,zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 2 minuty.
W tym samym czasie przygotuj sos. Pomidory i bazylię włóż do miski,dopraw sola oraz pieprzem i wymieszaj.
W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć czosnek. Kiedy zacznie się rumienić, zestaw ganek
z ognia i przełóż do niego masę pomidorowo - bazyliową.
Z powrotem wstaw garnek na ogień i gotuj sos powoli przez 4 minuty,aż zacznie bulgotać.
Kluseczki wyjmij łyżką durszlakową,osącz i przełóż do sosu.
Dokładnie wymieszaj i podawaj.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz