poniedziałek, 26 stycznia 2015

Pizza z jarmużem i suszonymi pomidorami, posypana płatkami parmezanu


Składniki:
Ciasto na 1 cienką pizze:
 250g mąki
5g soli
168ml letniej wody
5g świeżych drożdży

sos pomidorowy:
6 pomidorków koktajlowych
3/3 szklanki przecieru pomidorowego
ząbek czosnku
3 gałązki świeżego tymianku
oliwa
suszona bazylia
sól,pieprz


 sos czosnkowy:
oliwa z oliwek
natka pietruszki
ząbek czosnku

dodatki:
8 dużych pieczarek
żółty ser
kilka liści jarmuża
suszone pomidory
6 pomidorków koktajlowych 
1 zielona papryczka chili
4 szalotki
parmezan


 Wykonanie:
Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól. Do letniej przegotowanej wody dodajemy drożdże i rozpuszczamy. Powoli wlewamy do miski i mieszamy. Przekładamy na blat i wyrabiamy przez 8 minut, aż uzyskamy gładkie ciasto. Formujemy kulkę. Miskę z ciastem przykrywamy czystą ścierką, i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h do wyrośnięcia. 

  

Gdy ciasto rośnie, w małym garnku podgrzej oliwę, dodaj zgnieciony ząbek czosnku i pokrojone na ćwiartki pomidorki, chwilę podsmaż. Następnie dodaj przecier pomidorowy, tymianek, sól, pieprz, bazylię. Smaż na małym ogniu,aż sos lekko zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia. 

 
 Do zrobienia sosu czosnkowego potrzebujemy moździerz. Czosnek kroimy wrzucamy do naczynia, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Ucieramy. Dolewamy oliwę z oliwek i odstawiamy.
Pieczarki płuczemy, kroimy i podsmażamy na patelni, aż odparują z nadmiaru wody. 



Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pomidorki kroimy na pół. Szalotkę kroimy w krążki.Papryczkę chili i suszone pomidory w paski. Jarmuż rwiemy na małe kawałki i gotujemy 3 minuty w lekko osolonej wodzie, odcedzamy.

 

Gotowe,wyrośnięte ciasto rozciągamy lub wałkujemy na cienki placek. Boki ciasta podwijamy. Smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy starym żółtym serem. Następnie dodajemy podsmażone pieczarki, jarmuż, szalotkę,suszone pomidory,papryczkę chili i pomidorki koktajlowe. 

 

Pizze przekładamy na gorący kamień(który wcześniej grzał się w piekarniku przez 30 minut w 240C) i pieczemy ok 12 minut, aż pizza ładnie się zrumieni i będzie chrupiąca.Na koniec posypujemy płatkami parmezanu. Podajemy z sosem czosnkowym. 



Smacznego!!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz