czwartek, 22 stycznia 2015

Naleśniki z jabłkami i jogurtem

Wykorzystując ten przepis, możemy przyrządzać naleśniki także z innymi owocami: morelami, gruszkami, brzoskwiniami, które podczas smażenia również nie zmieniają kształtu.


Składniki:
4 jabłka,
sok z 1 cytryny,
50g masła,
50g cukru,
 
 
Ciasto:
2 jajka,
350ml mleka,
40g stopionego masła,
170g mąki,
1 płaska łyżeczka cukru,
szczypta soli,
olej lub masło do smażenia,
 
 
Wykonanie:
Robimy ciasto naleśnikowe. Wsypujemy mąkę sól i ewentualnie cukier do salaterki i robimy zagłębienie po środku. Rozbijamy jajka w naczyniu i energicznie ubijamy z 1/3 mleka. Wylewamy je stopniowo na mąkę, bez przerwy mieszając, żeby dobrze połączyć składniki.Mieszamy szpatułką, stopniowo przesuwając mąkę z brzegów naczyniu ku środku. Dodajemy stopniowo resztę mleka, cały czas mieszając do momentu, aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Dodajemy stopione masło, energicznie ubijając. Ciasto odstawiamy na 1 godzinę w temp pokojowej.


Każde jabłko kroimy na sześć lub osiem kawałków, usuwamy gniazda nasienne, a następnie obieramy. polewamy sokiem z cytryny, żeby nie zmieniły barwy. Podgrzewamy masło na patelni , na średnim ogniu. Posypujemy je równomiernie cukrem i czekamy, aż masło się rozpuści. Kładziemy blisko siebie kawałki jabłek i lekko podgrzewamy przez 15-20 minut, aż stopiony cukier zacznie się rumienić.
Jednocześnie na małej patelni pokrytej masłem lub olejem, smażymy naleśniki. Gotowe naleśniki kładziemy jeden na drugim i odkładamy w ciepłe miejsce.Każdy naleśnik kładziemy na talerzu. Za pomocą szpatułki delikatnie układamy kawałki jabłek. Podajemy letnie lub gorące z lodami lub jogurtem naturalnym. Gotowe. 


Smacznego!!! 
 

1 komentarz: