piątek, 23 stycznia 2015

Grillowany schab w tymianku z jarmużem i purée z groszkiem

Jak już wiadomo jarmuż to modne warzywo, przeżywa swoją świetność. My go uwielbiamy. 


Składniki:
4 schabowe
1 opakowanie jarmuża
1 opakowanie mrożonego groszku
4 ziemniaki
sól
pieprz
papryka słodka wędzona
chili w płatkach
5 gałązek świeżego tymianku
2 gałązki rozmarynu
ząbek czosnku
oliwa
ocet ryżowy
sos sojowy ciemny
szczypta cukru
suszona bazylia


Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Groszek wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy do miękkości. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, chili, papryką słodką wędzoną i posiekanym tymiankiem. Czosnek kroimy w plasterki kładziemy na mięso,polewamy oliwą i odstawiamy.Jarmuż gotujemy przez 3-4 minuty w lekko osolonej, ze szczypta cukru, gorącej wodzie. 


 Gotowy przekładamy na patelnie i podsmażamy na oliwie z 3/4 szklanki ugotowanego groszku, doprawiamy do smaku octem ryżowym , sosem sojowym, solą jeśli jest taka potrzeba i suszoną bazylią. Mięso smażmy z obu stron na grillowej patelni(przed położeniem mięsa na gorącą oliwę można dodać gałązki rozmarynu i chwile je smażyć, doda fajny aromat mięsu) Ugotowane ziemniaki ugniatamy z dwoma łyżkami masła. Resztę ugotowanego groszku blendujemy, dodajemy do ugniecionych ziemniaków,całość miksujemy. Podajemy z gałązką tymianku. Gotowe.


Smacznego!!!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz