wtorek, 25 listopada 2014

Dorsz z warzywami

Nie mam ostatnio zbyt wiele czasu, i przyznam się, że troszkę się rozleniwiłam - jeśli chodzi o gotowanie :P
Postaram się to zmienić :) Dziś na obiad mieliśmy filety z dorsza z warzywami. Przepis jest bardzo prosty, a całość robi się błyskawicznie.


Składniki:
500g fileta z dorsza ze skórą
ząbek czosnku
cytryna
koperek
olej ryżowy
sól
świeży rozmaryn
5 marchewek
borkuł
sos sojowy
rzodkiew biała
jabłko
jogurt naturalny
pieprz ziołowy


Wykonanie:
Rybę rozmrażamy, płuczemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Następnie solimy, posypujemy posiekanym koperkiem i rozmarynem, skrapiamy sokiem z cytryny. Ząbek czosnku kroimy na plasterki,kładziemy na rybę. Talerz z rybą przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1h. Przez ten czas obieramy marchew i kroimy w słupki. Podsmażamy na patelni z odrobiną oleju ryżowego, skrapiamy cytryną i dodajemy parę kropel sosu sojowego. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Gdy jest gotowy dodajemy do marchewek i chwile całość podsmażamy. Białą rzodkiew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy, przekładamy na sito na pół godziny, aby pozbyć się nadmiaru soku. Nastapnie dodajemy pieprz ziołowy, starte jabłko i odrobinę jogurtu naturalnego(nie za dużo). Wszystko dokładnie mieszamy, jeśli jest taka potrzeba dodajemy odrobinę soku z cytryny i odstawiamy niech składniki się przegryzą. 
Na patelnię wlewamy olej ryżowy,gdy się dobrze nagrzeję, kładziemy rybę skórą do dołu. Chwilę smażymy z obu stron. Przekładamy na talerz, dodajemy warzywa. Gotowe.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz