poniedziałek, 17 listopada 2014

Muffinki z jagodami, bita smietana i mascarpone

 Świeżych jagód już nie ma, ale mrożone równie dobrze się sprawują. Musicie tylko je odsączyć z nadmiaru soku, który ,bo będzie nam potrzebny do zabarwienia bitej śmietany :)
Są to babeczki które cudownie pachną wanilią.


Składniki:
150 g jagód
120 g masła
80 g cukru
1 jajko
200g jogurtu naturalnego
250 g maki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
domowy ekstrakt z wanilii
250 g śmietanki 30-36%
125g serka mascarpone
odrobina soku z jagód


Wykonanie:
Jagody osaczyć.Masło utrzeć z cukrem na gładką masę.Jajko roztrzepać i stopniowo dodawać do masła, dodać jogurt i wymieszać. 
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia sodą i solą, wymieszać. Całość wsypać do masy  maślanej, dodać łyżeczkę ekstraktu z wanilii i krótko wymieszać, aż składniki dobrze się połączą. 




Ciasto nałożyć do foremek na muffiny( u mnie silikonowe). Na wierzchu ułożyć jagody i lekko je docisnąć do ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 160C - 170C przez około 25-30 minut.
Gdy babeczki są już gotowe, odstawiamy je do ostygnięcia i przygotowujemy bitą śmietanę.


Śmietankę ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru, gdy będzie sztywna dodajemy wcześniej zmiksowany w oddzielnym naczyniu serek mascarpone. Całość dokładnie, ale dosłownie chwilę miksujemy razem. 



Gdy jest taka potrzeba dosładzamy, dodajemy odrobinę soku z jagód dla koloru. Nasza masę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wystudzone babeczki, całość posypujemy jagodami. Gotowe.


Smacznego!!!

6 komentarzy:

  1. Mmm... Pyszności! Pięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, pyszne wspomnienie lata :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda, tego najbardziej nam teraz brakuję ;) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Samo pieczenie około 30 minut, przygotowanie ciasta... hmm nie liczyłam, ale myślę, że z 15 minut? :P

    OdpowiedzUsuń