wtorek, 2 grudnia 2014

Pierniczki

Najwyższy czas na pieczenie pierników. pamiętajmy, że im dłużej leżą, tym sa lepsze. Przepis jest sprawdzony milion razy, wychodzi każdemu. Polecam, dzieci się nimi zajadają i nie tylko dzieci ;)




 Składniki:
2/3 szklanki cukru
6 dag masła
10 dag miodu gryczanego (1 łyżka 2.1dag) 
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka kakao
2 jajka
(robiłam z podwójnej porcji)


 
Wykonanie:
Cukier, masło i miód stopić. Przestudzić. Mąke przesiać z przyprawą do piernika, soda i kakao. Wlać stopione składniki. Dodać jajka. Zagnieść ciasto, cienko rozwałkować i powycinać różne kształty.


 

Blaszkę wyłożyć pergaminem, piec około 12-15 minut w 170C. Pierniki wystudzić ( przechowywać najlepiej ok trzech tygodni, żeby skruszały)
Można dekorować według uznania.


Smacznego!!!

5 komentarzy:

  1. świetne pierniczki:) ja się biorę w przyszłym tygodniu za produkcję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj naprawdę są świetne ;) Wszyscy się nimi zajadają :) Ja mam w planach jeszcze krajankę piernikową :)

      Usuń
  2. o i nawet piesek wypróbował :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, wyglądają znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń