wtorek, 17 czerwca 2014

Pyry z gzikiem

Jest to postne danie kuchni wielkopolskiej, złożone z ziemniaków i gziku,czyli sera twarogowego. Ziemniaki powinno gotować się w mundurkach. Ja użyłam to tego dania młodych pyrów. Danie zapewne powstało w XIXw. kiedy to w Wielkopolsce mocno rozpowszechniły się ziemniaki. 
Gdy byłam mała często jedliśmy to proste danie, proste ,ale jakie smaczne dla dzieci :) 
Kolejny smak z dzieciństwa.
 
Składniki:
kostka sera twarogowego
szczypior
300ml jogurtu naturalnego lub śmietana
sól
świeżo zmielony pieprz
8 młodych ziemniaki
koperek 
 
 
 Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Twaróg rozcieramy widelcem dodajemy szczypior,sól,pieprz i jogurt, wszystko dokładnie mieszamy,jeśli ktos lubi może dodać czosnku,cebuli. Gzika, od razu podajemy posypanego szczypiorem z gorącymi ziemniakami posypanymi koperkiem. Gotowe.
 
 
Smacznego!!!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz