czwartek, 19 czerwca 2014

Polędwiczka w rozmarynie z pieczarkami

Rozmaryn ma silny charakterystyczny smak, lekko sosnowy, trochę słodszy od mięty, z lekka nutą imbiru. W mojej kuchni jest więcej ziół niż soli, zioła są zdrowsze i nadają niesamowity aromat naszym potrawom. Rozmaryn ma silny zapach i smak, dlatego jeśli nie próbowaliście go , proponuje dodać go z umiarem. My jesteśmy fanami rozmarynu, dlatego nie żałujemy sobie i dodajemy go garściami :) Francja jest jednym z głównych importerów rozmarynu. Dorasta nawet do 2 m wysokości. Będąc na południu na wakacjach zauważyłam, że ludzie tam robią sobie z niego żywopłoty. Nic tylko pozazdrościć im tego aromatycznego zioła, niestety u nas warunki pogodowe na to nie pozwolą. Muszę zadowolić się doniczkami :P


Składniki:
2 polędwice wieprzowe
10 dużych pieczarek
brokuł
ziemniaki
2 duże garście świeżego rozmarynu
garść świeżego tymianku
świeża bazylia
sól morska
świeżo zmielony pieprz
papryka słodka mielona
 oliwa 


Wykonanie:
 Polędwiczki  doprawiamy solą morską , pieprzem, papryką słodką mieloną i posiekanym rozmarynem, dolewamy oliwy i marynujemy przez noc w lodówce.  Ziemniaki obieramy  kroimy w słupki i smażymy frytki. Brokuła dzielimy na różyczki, płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pieczarki płuczemy ,kroimy na kawałki, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, posypujemy obficie tymiankiem i smażymy do miękkości ,aż puszczą wodę. 


 Polędwiczki smażymy na patelni grillowej z obu stron przez 2-3 minuty, następnie zmniejszamy ogień , przykrywamy i dusimy chwilę, żeby doszła w środku,ale żeby za bardzo się nie wysuszyła. (można podlać odrobiną wody) Kwestia wprawy ;) Na talerz wykładamy frytki,brokuła, pieczarki, na pieczarki polędwiczkę,dekorujemy świeżą bazylia i rozmarynem. Gotowe.


Smacznego!!!


1 komentarz: