sobota, 26 września 2015

Sicilian pasta

Sycylia to wyspa o niezmiernie ciekawej historii i tradycji, choć przeważnie kojarzy się z mafią, ekskluzywnym miejscem na spędzenie wakacji i wulkanami – szczególnie z Etną. Jest to największa wyspa na Morzu Śródziemnym, administracyjnie należąca do Włoch. Stolicą tego urokliwego miejsca jest Palermo chętnie odwiedzane przez turystów. Prawdziwym skarbem, a także wabikiem jest tutejsza barwna i pełna słodkich i świeżych smaków kuchnia.
Klasyka sycylijskiej kuchni, to makaron z anchois(sardynki). Na Sycylii oczywiści ze świeżymi, ja ratowałam się z puszki.

Składniki:
200g spaghetti
pół puszki pomidorów krojonych
2 łyżki przecieru pomidorowego
4-6 filetów anchois
3 łyżki oliwy ( dodałam jeszcze z anchois)
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
mała garść orzeszków piniowych(jeśli nie posiadacie,można ominąć)
parmezan do posypania 




Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwe, dodajemy pokrojony czosnek. Chwilę podsmażamy, dodajemy anchois i dosłownie chwilę smażymy, aż filety się rozpadną. Następnie dodajemy pomidory, przecier, posiekaną natkę pietruszki. Na koniec podprażone na oddzielnej patelni orzeszki piniowe. Całość chwilę smażymy. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy i dodajemy do sosu. Mieszamy i wykładamy na talerz. Posypujemy startym parmezanem. Gotowe.



 Buon appetito

2 komentarze: