Sycylia to wyspa o niezmiernie ciekawej historii i tradycji, choć
przeważnie kojarzy się z mafią, ekskluzywnym miejscem na spędzenie
wakacji i wulkanami – szczególnie z Etną. Jest to największa wyspa na
Morzu Śródziemnym, administracyjnie należąca do Włoch. Stolicą tego
urokliwego miejsca jest Palermo chętnie odwiedzane przez turystów.
Prawdziwym skarbem, a także wabikiem jest tutejsza barwna i pełna
słodkich i świeżych smaków kuchnia.
Składniki:
200g spaghetti
pół puszki pomidorów krojonych
2 łyżki przecieru pomidorowego
4-6 filetów anchois
3 łyżki oliwy ( dodałam jeszcze z anchois)
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
mała garść orzeszków piniowych(jeśli nie posiadacie,można ominąć)
parmezan do posypania
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwe, dodajemy pokrojony czosnek. Chwilę podsmażamy, dodajemy anchois i dosłownie chwilę smażymy, aż filety się rozpadną. Następnie dodajemy pomidory, przecier, posiekaną natkę pietruszki. Na koniec podprażone na oddzielnej patelni orzeszki piniowe. Całość chwilę smażymy. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy i dodajemy do sosu. Mieszamy i wykładamy na talerz. Posypujemy startym parmezanem. Gotowe.
Buon appetito
Mniam :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :-)
http://www.mecooks.com