poniedziałek, 11 maja 2015

Shoarma, kebab w pieczywie pita

Shoarma jest to potrawa wywodząca się z kuchni arabskiej. Mi kojarzy się z Marokiem. Maroko=Marrakesz=przyprawy. Taka właśnie jest shoarma, użyta w niej mieszanka przypraw jest bardzo oryginalna. Od razu kojarzy nam się z targiem w Marrakeszu-Dżama al-Fina.Słyszałam że jest to najbardziej tętniący życiem targ w Afryce. Wieczorem rozstawia się tam stoiska z jedzeniem i plac zmienia się w jedna wielką restaurację. Marokańczycy nie naginają swoich przepisów do gustów zachodnich turystów, lecz przygotowują hardcorowe marokańskie jedzenie.  Przypraw używa się w większości krajów, ale w Marrakeszu dostępne są wszystkie.Spacerując po targu wieczorem, w jednym miejscu częstują cie kebabem, w innym szklanką ręcznie wyciskanego soku  z pomarańczy- gdzieś dalej małymi wężami.


Shoarma
Domowa mieszanka przypraw:
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczka gałki muszkatałowej
1 czubata łyżeczka soli himalajskiej
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1 łyżeczka zmielonego imbiru
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka mielonego kuminu lub kminku
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
3 łyżki oliwy
2 piersi z kurczaka

Sos czosnkowo ziołowy:
gęsty jogurt naturalny
ząbek czosnku
sól himalajska
zioła dalmatyńskie

Pita(kieszonki)
250g mąki
200ml wody
20ml oleju
15 g świeżych drożdży
5 g soli
5 g cukru


Wykonanie:
Kebab: mieszamy wszystkie przyprawy, dolewamy oliwy. Piersi z kurczaka kroimy na spore kostki. Dodajemy do mieszanki przypraw, dokładnie obtaczamy i odstawiamy na 3h a najlepiej na cała noc.
Po tym czasie smażymy.


Sos: jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i ziołami. Odstawiamy do lodówki.
Pita: mąkę przesiewamy do miski,dodajemy sól. Drożdże mieszamy z cukrem i 1/3 wody. Dodajemy do mąki, mieszamy. Dolewamy oliwę i wodę. Krótko wyrabiamy mikserem do połączenia się składników. Wierzch ciasta smarujemy oliwą. Szczelnie przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 h. 
 




Wyrośnięte ciasto przekładamy  na oprószoną mąką stolnicę. Dzielimy na 4-6 porcji.Każdą porcje ciasta składamy jak kopertę i formujemy kulki. Chlebki przykrywamy ścierką na 20 minut. w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250C  wraz z kamieniem do pizzy, jeśli nie posiadacie, to piekarnik nagrzewamy od razu z blaszką na której będą piekły się chlebki. 

 

Każdy chlebek rozwałkowujemy na grubość 3mm. Układamy na rozgrzanym kamieniu lub blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy przez 6-7 minut.Kieszonka powinna utworzyć się po 3 minutach. Po tym czasie wyciągamy pity, kroimy, nadziewamy sałatą, kebabem, pomidorem, ogórkiem, cebulą i polewamy naszym sosem czosnkowym. Gotowe.



Smacznego!!!

3 komentarze:

  1. Zatopiłabym w takiej bule żeby :}

    OdpowiedzUsuń
  2. witam,
    mmmmmmmmmmmm--- świetny przepis :)

    ZAPRASZAM DO UDZIAŁU W KONKURSIE

    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/konkurs-kulinarny-kuchnia-w-klimacie.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Poszukiwałem inspiracji na obiad i już wiem co dziś zjem :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń