Słodki banan, soczysta pomarańcza, kwaśna cytryna z słodką i lepko cieknąca po palcach gruszką w towarzystwie chrupkiego, słodko - kwaskowatego jabłka, ze świeżym, czystym w zapachu, orzeźwiającym jogurtem i równie mocno orzeźwiającą miętą.
Nie da się ukryć królową tego koktajlu jest MIĘTA.
"Nazwa Mięta (Mentha) pochodzi z mitologii greckiej od imienia biednej nimfy Mintho
(Mente, Menthe), zamieszkującej Podziemia i będącej kochanką Hadesa.
Żona jego Persefona, potwornie zazdrosna o męża, prześladowała swoją
rywalkę. Aby oszczędzić nimfie dalszych przykrości Hades zamienił nimfę w
roślinę 'miętę'. Podania mitologiczne nie mówią, czy zamiana z nimfy w
roślinę spodobała się Minto, ale ludzie wiele zyskali na tej zamianie. W Rzymie Mente stała się boginią personifikującą ludzki rozum. Zdaniem Pliniusza mięta pobudzała działalność mózgu, dlatego adepci filozofii w Rzymie nosili wianki ze świeżej mięty. Zaś w medycynie Pliniusz zalecał napar z mięty jako łagodzący migrenę,
Już w starożytnych Chinach i Egipcie były używane rośliny z rodziny znanej nam mięty (po raz pierwszy wymieniona w papirusie Ebersa). Egipcjanie oprócz właściwości leczniczych wykorzystywali miętę przy balsamowaniu zwłok.
W okresie średniowiecza wykorzystywano miętę przede wszystkim wg zaleceń Awicenny - wybitnego ówczesnego perskiego lekarza, filozofa i uczonego.
Choć wzmianki o mięcie znajdują się już w starożytnych pismach, to znana nam mięta pieprzowa
została odkryta dopiero około 350 lat temu w Anglii. Powstała ona ze
spontanicznego zmieszania się dwóch gatunków: mięty nadwodnej i mięty
zielonej. Szybko została wprowadzona do uprawy i rozpowszechniła się w
Europie."
1 banan
1 gruszka
1 pomarańcza
1 jabłko
sok z połowy cytryny
1 mały jogurt naturalny
garść mięty plus do przybrania.
Całość zmiksować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz