Mało mnie tu, nie mam ostatnio czasu na wpisy, aleee.. na gotowanie po pracy jak najbardziej. Następnie opadam z sił :P
Na szczęście fotografuję wszystkie swoje smakołyki, i zdarza się, że tak jak dziś, mam wolną niedzielę i mogę się z wami podzielić moimi przepisami.
Składniki:
1 kg mielonej wołowiny
3 szalotki
2 łyżki aivaru
2 duże garście posiekanej świeżej bazylii
2 łyżeczki musztardy
4-5 łyżeczek sosu worcester
2-3 łyżki sosu sojowego ciemnego
2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
1 zielona papryczka chilii
1 łyżka ketchupu
sól himalajska ( na koniec smażenia)
dodatki:
6 bułek
liście sałaty rzymskiej
pomidor
ogórek koserwowy
czerwona cebula(kostka)
topiony ser w plastrach
ketchup
sos:
3 spore łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
2 łyżeczki aivar
Wykonanie:
Szalotkę, bazylię, papryczkę chili siekamy. Dodajemy do mięsa mielonego razem z sosem sojowym, z sosem worcester, musztardą, papryką wędzoną, pastą aivar i ketchupem. Dokładnie mieszamy. Formujemy burgery, smarujemy z obu stron oliwą i smażymy na rozgrzanej patelni grillowej. Pod koniec smażenia można posolić. Bułki kroimy na pół, lekko oliwimy i podsmażamy na patelni. Gotowy spód bułki smarujemy naszym sosem, kładziemy liść sałaty, burgera, 1-2 plastry sera, pomidora, ogórka, cebulę. Polewamy całość ketchupem i odrobiną sosu. Kładziemy górną część bułki i podajemy gorącego cheeseburgera z coca-colą ;)
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz