niedziela, 15 lutego 2015

Grillowany schab z kością z frytkami i mixem sałat

Uwielbiam ten zestaw obiadowy. Przypomina mi pewien rejs statkiem na bezludną wyspę. W tamtym zestawie był świeży chleb, choriatiki i najważniejsze, kawał porządnego grillowanego mięsa. Uśmiałam się widząc jak "Panie z Niemiec" jadły ten obiad, trzymając talerz na kolanach, próbując jeść nożem i widelcem męcząc się przy tym. To mięso samo się prosiło, żeby wziąć je w rękę :D Niestety nie zrobiłam zdjęcia i teraz tego żałuję :) Ale wspomnienia i smak pozostały w głowie. 

 

REJS
Składniki:
ziemniaki
woda 
łyżka cukru
mix sałat
2 łyżki sosu worcestershire 
pół łyżeczki musztardy Dijon
3 łyżki oliwy z oliwek 
ząbek czosnku
1 łyżeczka octu balsamiczngo
schab z kością
sól morska
chili w płatkach 
papryka słodka mielona
zioła dalmatyńskie
łyżka smalcu


Wykonanie:
Ziemniaki obieramy kroimy na grube frytki, cukrujemy i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na 20 minut. Mix sałat przekładamy do miski. W szklance mieszamy składniki na dressing(sos worcestershire, oliwa, musztarda, ocet, posiekany czosnek). Mięso przyprawiamy solą, chili, papryką i ziołami. Frytki wyciągamy z wody i suszymy. Oliwę rozgrzewamy i smażymy frytki na złoto-brązowy kolor. Mięso smażymy na smalcu na patelni grillowej z obu stron, aż się zrumienią. Podajemy z frytkami, mixem sałat polanym dressingiem i zimnym piwem. Gotowe.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz