środa, 25 lutego 2015

Żurawina, jogurt naturalny, miód


Koktajl o właściwościach zdrowotnych i odchudzających.
300g mrożonej żurawiny wrzucamy do kubka blendera, dodajemy duży jogurt naturalny (Mlekovita) i 3 łyżki miodu lipowego. Całość miksujemy i od razu podajemy :)







czwartek, 19 lutego 2015

Jarmuż, banan, świeży sok jabłkowy

Oczyszcza organizm, dostarcza witamin i minerałów.
100g potarganych liści jarmuża wrzucamy do kubka od blendera, dodajemy jednego pokrojonego banana i półtora szklanki świeżego soku jabłkowe zrobionego w sokowirówce(jeśli nie posiadacie, może być kupiony) Całość blendujemy i od razu podajemy :)

środa, 18 lutego 2015

Gruszka, jabłko, banan, pomarańcz, maliny

Koktajl antystresowy.
Gruszkę, jabłko, banana i pomarańczę obieramy, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do kubka od blendera. Dodajemy sporą garść mrożonych malin. Szklankę jogurtu naturalnego. Całość blendujemy.


"i się rozkoszujemy się" :D


Smacznego i do dna!!!

niedziela, 15 lutego 2015

Grillowany schab z kością z frytkami i mixem sałat

Uwielbiam ten zestaw obiadowy. Przypomina mi pewien rejs statkiem na bezludną wyspę. W tamtym zestawie był świeży chleb, choriatiki i najważniejsze, kawał porządnego grillowanego mięsa. Uśmiałam się widząc jak "Panie z Niemiec" jadły ten obiad, trzymając talerz na kolanach, próbując jeść nożem i widelcem męcząc się przy tym. To mięso samo się prosiło, żeby wziąć je w rękę :D Niestety nie zrobiłam zdjęcia i teraz tego żałuję :) Ale wspomnienia i smak pozostały w głowie. 

 

REJS
Składniki:
ziemniaki
woda 
łyżka cukru
mix sałat
2 łyżki sosu worcestershire 
pół łyżeczki musztardy Dijon
3 łyżki oliwy z oliwek 
ząbek czosnku
1 łyżeczka octu balsamiczngo
schab z kością
sól morska
chili w płatkach 
papryka słodka mielona
zioła dalmatyńskie
łyżka smalcu


Wykonanie:
Ziemniaki obieramy kroimy na grube frytki, cukrujemy i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na 20 minut. Mix sałat przekładamy do miski. W szklance mieszamy składniki na dressing(sos worcestershire, oliwa, musztarda, ocet, posiekany czosnek). Mięso przyprawiamy solą, chili, papryką i ziołami. Frytki wyciągamy z wody i suszymy. Oliwę rozgrzewamy i smażymy frytki na złoto-brązowy kolor. Mięso smażymy na smalcu na patelni grillowej z obu stron, aż się zrumienią. Podajemy z frytkami, mixem sałat polanym dressingiem i zimnym piwem. Gotowe.


Smacznego!!!

środa, 11 lutego 2015

Churros - hiszpańskie pączki

Tradycyjny, tłusty wypiek hiszpański w formie długiego prętu o przekroju w kształcie gwiazdy. Jest to jedna z najpopularniejszych w Hiszpanii przekąsek śniadaniowych. Bywa zjadana samodzielnie lub po umoczeniu w filiżance czekolady. Zwykle posypuję się churros cukrem pudrem, ale w Urugwaju podaję się je także ze stopionym serem. Churros porównywane są do polskich pączków.


Składniki:
500ml wody
60 g masła
szczypta soli
4 łyżki cukru
400g mąki pszennej
4 jaja
olej do smażenia
cukier puder do posypania
ewentualnie syrop czekoladowy
 
 
 Wykonanie:
500ml wody, masło , sól i cukier zagotować, aż masło się rozpuści. Wsypać całą mąkę i energicznie mieszać łyżką aż ciasto będzie gładkie. 


 Garnek ściągnąć z ognia. Od razu dodać jajko i całość zmiksować. Dalej miksując dodawać kolejne jajka. Olej rozgrzać do temp 180C. 


Ciasto przełożyć do rękawa lub szprycy z dużą końcówką w kształcie gwiazdki. Ciasto wyciskać na rozgrzany olej, tworząc długie paski. odcinać nożyczkami.  



Smażyć z obu stron na złoto-brązowy kolor. Wyciągać i układać na papierze ręcznikowym aby ociekły z tłuszczu.Lekko chłodne posypujemy cukrem pudrem. Można podawać z sosem czekoladowym.


 ¡Buen provecho!