wtorek, 25 listopada 2014

Dorsz z warzywami

Nie mam ostatnio zbyt wiele czasu, i przyznam się, że troszkę się rozleniwiłam - jeśli chodzi o gotowanie :P
Postaram się to zmienić :) Dziś na obiad mieliśmy filety z dorsza z warzywami. Przepis jest bardzo prosty, a całość robi się błyskawicznie.


Składniki:
500g fileta z dorsza ze skórą
ząbek czosnku
cytryna
koperek
olej ryżowy
sól
świeży rozmaryn
5 marchewek
borkuł
sos sojowy
rzodkiew biała
jabłko
jogurt naturalny
pieprz ziołowy


Wykonanie:
Rybę rozmrażamy, płuczemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Następnie solimy, posypujemy posiekanym koperkiem i rozmarynem, skrapiamy sokiem z cytryny. Ząbek czosnku kroimy na plasterki,kładziemy na rybę. Talerz z rybą przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1h. Przez ten czas obieramy marchew i kroimy w słupki. Podsmażamy na patelni z odrobiną oleju ryżowego, skrapiamy cytryną i dodajemy parę kropel sosu sojowego. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Gdy jest gotowy dodajemy do marchewek i chwile całość podsmażamy. Białą rzodkiew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy, przekładamy na sito na pół godziny, aby pozbyć się nadmiaru soku. Nastapnie dodajemy pieprz ziołowy, starte jabłko i odrobinę jogurtu naturalnego(nie za dużo). Wszystko dokładnie mieszamy, jeśli jest taka potrzeba dodajemy odrobinę soku z cytryny i odstawiamy niech składniki się przegryzą. 
Na patelnię wlewamy olej ryżowy,gdy się dobrze nagrzeję, kładziemy rybę skórą do dołu. Chwilę smażymy z obu stron. Przekładamy na talerz, dodajemy warzywa. Gotowe.


Smacznego!!!

poniedziałek, 17 listopada 2014

Muffinki z jagodami, bita smietana i mascarpone

 Świeżych jagód już nie ma, ale mrożone równie dobrze się sprawują. Musicie tylko je odsączyć z nadmiaru soku, który ,bo będzie nam potrzebny do zabarwienia bitej śmietany :)
Są to babeczki które cudownie pachną wanilią.


Składniki:
150 g jagód
120 g masła
80 g cukru
1 jajko
200g jogurtu naturalnego
250 g maki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
domowy ekstrakt z wanilii
250 g śmietanki 30-36%
125g serka mascarpone
odrobina soku z jagód


Wykonanie:
Jagody osaczyć.Masło utrzeć z cukrem na gładką masę.Jajko roztrzepać i stopniowo dodawać do masła, dodać jogurt i wymieszać. 
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia sodą i solą, wymieszać. Całość wsypać do masy  maślanej, dodać łyżeczkę ekstraktu z wanilii i krótko wymieszać, aż składniki dobrze się połączą. 




Ciasto nałożyć do foremek na muffiny( u mnie silikonowe). Na wierzchu ułożyć jagody i lekko je docisnąć do ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 160C - 170C przez około 25-30 minut.
Gdy babeczki są już gotowe, odstawiamy je do ostygnięcia i przygotowujemy bitą śmietanę.


Śmietankę ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru, gdy będzie sztywna dodajemy wcześniej zmiksowany w oddzielnym naczyniu serek mascarpone. Całość dokładnie, ale dosłownie chwilę miksujemy razem. 



Gdy jest taka potrzeba dosładzamy, dodajemy odrobinę soku z jagód dla koloru. Nasza masę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wystudzone babeczki, całość posypujemy jagodami. Gotowe.


Smacznego!!!

niedziela, 2 listopada 2014

Waniliowy sernik z dynią


Składniki:
Spód:
300g ciastek kakaowych z płatkami owsianymi
120g masła

Sernik:
1kg sera z Wielunia
300g pure z dyni
3 całe jaja
2 żółtka
2 łyżki domowego ekstraktu waniliowego
pół laski ziaren z wanilii
90g cukru
1 budyń śmietankowy bez cukru
1/3 łyżeczki cynamonu
150ml mleka skondensowanego słodzonego

 
 Wykonanie:
Spód: Ciasteczka rozdrabniamy w młynku.Dodajemy miękkie masło i zagniatamy. Małą blaszkę lub tortownice o średnicy 23cm smarujemy masłem, wysypujemy bułka tartą i wylepiamy spód.


Sernik: Do sera dodajemy jajka, żółtka, cukier, ekstrakt z wanilii i jej ziarna,mleko skondensowane, cynamon i pure z dyni. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Dodajemy budyń i ponownie dokładnie mieszamy.  


 Całość wykładamy na spód. Sernik pieczemy w 180C przez ok 15 minut,następnie zmniejszamy temperaturę do 150C i pieczemy przez 1,30minut. Po tym czasie studzimy sernik w piekarniku ok 50 minut. Wyciągamy sernik i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcie. Gotowe.




Smacznego!!!